Skocz do zawartości

Witaj na forum webmasterów Webax.pl.

Wyświetl nową zawartość
Skrypt

WizyTówka - prosty CMS

- - - - -

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
82 odpowiedzi w tym temacie
Tomasz Gąsior
Tomasz Gąsior

    Średnio zaawansowany

  • Aktywny
  • 151 postów
#1

Napisano 04 sierpień 2012 - 15:38

Dołączona grafika

Od roku tworzę CMS - WizyTówka.
Wpierw wersja pierwsza, potem początek wersji drugiej, której budowa ciągnęła się ponad rok i skończyła kilka dni temu oraz plany na wersje trzecią, która w przeciwieństwie do poprzednich nie ma być tylko elementem mojej edukacji (PHP), lecz już naprawdę CMS dla użytkownika, który chciałby go używać.

Proszę o opinie i sugestie, co poprawić i, co dodawać (lecz to drugie będzie widoczne dopiero w trzeciej wersji). Z góry dziękuję.

wizytowka.tomaszgasior.kao.pl

truskafkowy
truskafkowy

    Początkujący

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 57 postów
#2

Napisano 04 sierpień 2012 - 15:52

Testowałem przez pewien moment. Jeżeli zachowasz jak najbardziej maksymalną prostotę, to masz jakieś szanse w przeciwieństwie do tysięcy WiO CMS'ów. Jakieś... bo tego typu też są, np. polski Quick.CMS.
Jedno pytanie: wersja 3.0 czemu będzie miała służyć? To znaczy jakie będzie jej przeznaczenie? Bo aktualnie to chyba do... wizytówek? :) Ciekawy CMS na portfolio.

Tomasz Gąsior
Tomasz Gąsior

    Średnio zaawansowany

  • Aktywny
  • 151 postów
#3

Napisano 04 sierpień 2012 - 15:55

Wersja trzecia ma być po prostu:
- lepiej napisana,
- napisana od nowa (masło maślane masłem polane...),
- jej funkcjonalność ma być poszerzona,
- ma pozostać prosta.

Myślę, że 3.0 ma po prostu służyć nie do wizytówek, lecz do wizytówek i nie tylko. :)

truskafkowy
truskafkowy

    Początkujący

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 57 postów
#4

Napisano 04 sierpień 2012 - 16:04

IMO powinieneś do przechowywania danych korzystać z bazy, skoro to ma być już pełnoprawny CMS nadający się do użytku. Tak będzie wydajniej.

Tomasz Gąsior
Tomasz Gąsior

    Średnio zaawansowany

  • Aktywny
  • 151 postów
#5

Napisano 04 sierpień 2012 - 16:07

Wiem, ale zależy mi też na bardzo prostej instalacji, dlatego chyba w przypadku tego projektu pozostanę przy plikach. W trzeciej wersji trochę inaczej je zbuduję.
Choć myślę też, że kwestie wydajności mają tu troszkę mniejsze znaczenie (choć oczywiście to ważna sprawa), ponieważ CMS kieruję głównie do twórców stron prostych, a nie wielkich portali (sama funkcjonalność to wskazuje).

elpitero
elpitero

    Początkujący

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 44 postów
#6

Napisano 04 sierpień 2012 - 17:33

Ciekawy,prosty,przejrzysty CMS, naprawdę dobra robota.System idealny do banalnych,prostych "witryn".
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Tomasz Gąsior
Tomasz Gąsior

    Średnio zaawansowany

  • Aktywny
  • 151 postów
#7

Napisano 04 sierpień 2012 - 17:42

Dziękuję za prostą, acz ważną recenzję i czekam na kolejne.

Comandeer
Comandeer

    Stały bywalec

  • Developer
  • 457 postów
#8

Napisano 04 sierpień 2012 - 18:25

Jest zgodna z HTML5, pozwala na edycję kodu strony oraz stylu CSS.

HTML 5 bez shiva to wciąż jednak kiepski pomysł. IE < 9 mają pokaźny udział w rynku
poza tym, mimo, że poprawne, a > h1 nie ma sensu z punktu widzenia semantyki. Nie chcemy linka, który jest nagłówkiem, a nagłówek, który jest linkiem.
główna treść niekoniecznie musi być w section. poczytaj na html5doctor.com - tam jest ładnie section i jego użycie opisane. article sam w zupełności starczy. mówię o kodzie na stronie domowej programu. natomiast na zainstalowanym CMS-ie widzę header dla div. nie do końca tak powinno być. ten header winien być w article.
dla takiej wizytówki aż prosi się odpowiednie mikrodata ze schema.org albo vcard z mikroformatów.
[url="http://localhost/wizytowka/admin.php?a=edycja&id=strona-glowna&kod=555758961043468026952757"]Edytuj stronę[/url]
to można na pewno eleganciej zrobić ;)

Moje tutoriale

Ad hominem attacks are valid arguments, and you are an idiot.


Soanvig
Soanvig

    Średnio zaawansowany

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 155 postów
#9

Napisano 04 sierpień 2012 - 18:35

- Zamiast pierdyliardów elseif powinieneś użyć switch. Zostało stworzone właśnie do tego typu przypadków.
- W cholerę tych $_GET['id']. Nie lepiej utworzyć zmienną $id = $_GET['id'] i zaoszczędzać bajtów?
- Pod względem technicznym też amatorszczyzna. Pomieszanie kodu HTML z PHP jest... nieczytelne, komplikujące i burzące logikę całej aplikacji. Nie każę ci stosować od razu całych wzorców projektowych, ale oddzielenie warstwy wizualnej od logiczno-wykonującej jest bardzo ważne. Pomieszanie poprzez zamknięcie kodu PHP, ale umieszczenie w tym samym pliku HTML, ale także pomieszanie przez wklejanie długich kodów HTML odpowiedzialnych za wygląd i prezentację (nie za raportowanie itd.) w zmiennych kodu PHP
- Dalej: strona techniczna słabo. Fragmenty typu
"
\n

Strona jest pusta.

\n
\n"
nie prościej użyć apostrofu i nie stawiać tych backslashy przed cudzysłowami?
- Można dodać uninstalator, skoro jest też instalator ^^ Oczywiście to w przypadku, kiedy już zdecydujesz się na bazy danych.
- Potwierdzenie e-maila powinno być, tak jak potwierdzenie wprowadzonego hasła przy instalacji. Bowiem, jeśli on jest tak ważny jak odzyskanie hasła do serwisu, to wydaje mi się, że powinno być sprawdzane.
- Solisz hasło, ale używasz md5. To nie do końca dobry pomysł. Przynajmniej sha-256, a możesz użyć crypta lub bcrypta.
- jQuery zwaliłbym na użytkownika. W ten sposób ty oszczędzasz transfer, kilobajty, a do tego masz pewność, że będzie to najnowsza wersja jQuery.

Samej funkcjonalności skryptu mi się nie chce oglądać. Pobieżnie przejrzałem niektóre z plików i dostrzegłem powyższe błędy. Jak coś jeszcze znajdę to dopiszę tu, pod napisem EDIT lub w nowym poście.

Tomasz Gąsior
Tomasz Gąsior

    Średnio zaawansowany

  • Aktywny
  • 151 postów
#10

Napisano 04 sierpień 2012 - 18:39

Bardzo dziękuję za wskazanie błędów i ciekawe sugestie. Poprzez cytaty będę się ustosunkowywał pojedynczo.


Jest zgodna z HTML5, pozwala na edycję kodu strony oraz stylu CSS.

[url="http://localhost/wizytowka/admin.php?a=edycja&id=strona-glowna&kod=555758961043468026952757"]Edytuj stronę[/url]
to można na pewno eleganciej zrobić ;)


Nie wiem, czy można. Chodzi o to, żeby nie dało się zmienić wyglądu tego linku, więc styl musi być inline i co chwilę !important.

Co do uwag o HTML5 - postaram się doedukować. O skrypcie dla IE wiem. Dodam go w trzeciej wersji.


- Zamiast pierdyliardów elseif powinieneś użyć switch. Zostało stworzone właśnie do tego typu przypadków.
- W cholerę tych $_GET['id']. Nie lepiej utworzyć zmienną $id = $_GET['id'] i zaoszczędzać bajtów?


Switcha nie lubię, ale w końcu muszę się go nauczyć. Ok, masz rację. Właśnie to zamierzam poprawić w trzeciej wersji.


- Solisz hasło, ale używasz md5. To nie do końca dobry pomysł. Przynajmniej sha-256, a możesz użyć crypta lub bcrypta.
- jQuery zwaliłbym na użytkownika. W ten sposób ty oszczędzasz transfer, kilobajty, a do tego masz pewność, że będzie to najnowsza wersja jQuery.


Jak mam zwalić jQuery na użytkownika, bo nie rozumiem?
O md5 wiem. Powinienem użyć sha1. Zrobię to w trzeciej wersji.

Comandeer
Comandeer

    Stały bywalec

  • Developer
  • 457 postów
#11

Napisano 04 sierpień 2012 - 18:46

[quote name='"soanvig"]Przynajmniej sha-256' date=' a możesz użyć crypta lub bcrypta.[/quote']
a czy przypadkiem crypt nie wspiera bcrypt od 5.3+? ;)

Moje tutoriale

Ad hominem attacks are valid arguments, and you are an idiot.


Tomasz Gąsior
Tomasz Gąsior

    Średnio zaawansowany

  • Aktywny
  • 151 postów
#12

Napisano 04 sierpień 2012 - 18:47

- Dalej: strona techniczna słabo. Fragmenty typu

"
\n

Strona jest pusta.

\n
\n"
nie prościej użyć apostrofu i nie stawiać tych backslashy przed cudzysłowami?


Oczywiście masz rację, ale jak wtedy zrobić \n? Mam napisać tak jak niżej?
'
'."\n".'

Strona jest pusta.

'."\n".'
'."\n"


- Można dodać uninstalator, skoro jest też instalator ^^ Oczywiście to w przypadku, kiedy już zdecydujesz się na bazy danych.
- Potwierdzenie e-maila powinno być, tak jak potwierdzenie wprowadzonego hasła przy instalacji. Bowiem, jeśli on jest tak ważny jak odzyskanie hasła do serwisu, to wydaje mi się, że powinno być sprawdzane.


Wydaje mi się, że użytkownik powinien się postarać dobrze wpisać e-mail, ale ok - w następnej wersji zrobię sprawdzanie (czy aby na pewno go nie ma, wydaje mi się, że coś takiego jednak pisałem).

Dane będą zapisywane w plikach - prościej taki CMS zainstalować.





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Skrypt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych