Skocz do zawartości

Witaj na forum webmasterów Webax.pl.

Wyświetl nową zawartość

[CMS][PHP]Dostęp do plików na innej domenie.

CMS

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie
milons
milons

    Żółtodziób

  • Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów
#1

Napisano 06 maj 2013 - 17:42

Witam.

Projektuję swój własny system CMS. Chciałbym aby klienci mojej firmy logowali się do niego przez adres cms.(mojafirma).pl.
Przewiduję dodawanie aktualności, opinie, galerie zdjęć itd - jak w większości CMS-ów.
Moje pytanie brzmi:w jaki sposób mam dostać się do plików na domenie (domenaklienta).pl z cms.(mojafirma).pl ?

Większość komponentów na stronie (jak na przykład opinie o produktach) są obsługiwane w pełni z bazy danych, jednak problem pojawia się np przy uploaderze plików do galerii zdjęć.

Jak obsłużyć coś takiego bez użycia FTP?
  • 0

SerwerStatus.pl
SerwerStatus.pl

    Stały bywalec

  • Moderator
  • 260 postów
#2

Napisano 06 maj 2013 - 19:38

Możesz u klienta zrobić zdalne mysql i cały panel admina mieć u siebie cms.mojadomena.pl i zarządzać na serwerze klienta. Musiałbyś tylko przerobić u siebie skrypt logowania aby wybierana była baza mysql danego klienta po logowaniu. Np. user01 (plik config01.php), user02 (plik config02.php) itd. :)

 

Ewentualnie jakiś curl lub na chamsko zrobić wklejke strony klient.pl/admin do admin.mojadomena.pl.


  • 0

milons
milons

    Żółtodziób

  • Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów
#3

Napisano 06 maj 2013 - 20:21

Możesz u klienta zrobić zdalne mysql i cały panel admina mieć u siebie cms.mojadomena.pl i zarządzać na serwerze klienta. Musiałbyś tylko przerobić u siebie skrypt logowania aby wybierana była baza mysql danego klienta po logowaniu. Np. user01 (plik config01.php), user02 (plik config02.php) itd. :)
 
Ewentualnie jakiś curl lub na chamsko zrobić wklejke strony klient.pl/admin do admin.mojadomena.pl.



z bazą danych nie ma problemu - potrafię to obsłużyć :) Znalazłem rozwiązanie: 
 
include_once(__DIR__.'/../domenaklienta/plik.php');
Wydaje się dobre - PHP poradzi sobie z moim problemem. Co jednak gdy chcę wstawić np obrazek? znacznik <img> nie obsłuży __DIR__...
  • 0

SerwerStatus.pl
SerwerStatus.pl

    Stały bywalec

  • Moderator
  • 260 postów
#4

Napisano 07 maj 2013 - 21:25

http://php.net/manua...et-contents.php


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: CMS