Jako, że jest to mój pierwszy post na forum, witam wszystkich i od razu proszę o poradę . Mam nadzieję, że wybrałem dobry dział forum
Posiadam własny domowy serwer, postawiony pod Windows Serwer 2008 R2. Ostatnio zainteresowałem się postawieniem na nim forum (jeśli to ważne, to na MyBB) - ot tak dla testów (a może jeszcze zrobię z niego pożytek). Oczywiście, bez bazy MySQL się nie obeszło (pod kontrolą Oracle). Utworzyłem świeżą bazę, PHP zainstalowałem, IIS skonfigurowałem no i forum stoi. Problem mój polega na tym. Baza ma zaledwie kilka dni, a jej pożeranie pamięci RAM jest po prostu dobijające... Proces regularnie, nawet w stanie spoczynku potrafi pochłonąć blisko 0.5GB pamięci...
...co jest dla mnie kompletnie nieuzasadnione. No chyba, że rzeczywiście proces wymaga tyle...
Moje pytanie: dałoby radę trochę zoptymalizować lub zmusić do mniejszego użycia pamięci? Może być nawet kosztem wydajności bazy, po prostu irytuje mnie jak jeden proces, w dodatku taki, który wg mnie nie powinien, a pożera blisko 1/5 pamięci mojego serwera. Do tego jest to serwer 24/7 na którym często wykonywane są dość pamięciożerne rzeczy. Prosiłbym o tłumaczenie.. właściwie jak laikowi, bo niezbyt znam się na takich rzeczach, a dopiero staram się o nich uczyć . Jeśli to ważne, to mogę napisać parametry tego serwera.
Z góry dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam